U bent hier:


Volg Bits&Chips:


en Mechatronica & Machinebouw:


Leidse en Twentse labchips scheppen valorisatiebeurzen op

5 July 2012

Technologiestichting STW heeft weer samen met Fom zijn valorisation grants uitgedeeld. Vijf onderzoekers krijgen maximaal twee ton om hun resultaten uit te spinnen: twee aan de TU Delft, twee aan de Universiteit Twente en een aan de Leidse universiteit. Daarnaast krijgen negentien aanvragers tot 25 duizend euro voor een haalbaarheidsstudie.

De Twentse subsidies zijn voor de spin-offs Cellanyzer van Loes Segerink en Tide Microfluidics van Wim van Hoeve. Segerink ontwikkelde een labchipoplossing voor het tellen van spermacellen. Het doel is een vruchtbaarheidstest voor thuis. Via de valorisation grant wil ze zich echter eerst richten op de melkveesector, om met de techniek uierontsteking op te sporen.

Van Hoeves promotieonderzoek richtte zich eveneens op microfluïdica, maar dan voor productiedoeleinden: zijn labchip maakt microscopische gasbelletjes die als contrastmiddel voor echografisch onderzoek zijn te gebruiken. Nu worden dit soort belletjes in de fabriek gemaakt en vaak in poedervorm gedistribueerd, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Met de labchip zijn de belletjes direct in het ziekenhuis te maken met hogere kwaliteit. Bovendien zijn hun afmetingen zeer nauwkeurig te bepalen, waardoor er betere signaalbewerking op de echobeelden kan worden gedaan.

Ook de Leidse beurs is voor een labchipoplossing. Start-up Mimetas van Paul Vulto werkt aan ‘organen-op-een-chip’, een labchip waarop cellen van een bepaald orgaan worden gekweekt. Het doel is om de werking en giftigheid van potentiële nieuwe medicijnen sneller te kunnen bepalen. De oplossing benadert de werking van een orgaan beter dan traditionele celculturen en werkt bovendien met menselijke cellen, waardoor het een beter inzicht geeft dan proefdieren, claimt de start-up.

Aan de TU Delft krijgen de bedrijfjes Anteverta Microwave van Leo de Vreede en Exo Ligament uit de groep van Johan Molenbroek een valorisatiebeurs. Anteverta karakteriseert de signalen van draadloze devices. Exo Ligament werkt aan een betere enkelsteun om verzwikken te voorkomen.

Pieter Edelman